Przyszła jesień, a wraz z nią rozpoczął się sezon dyniowy! Dynie uwielbiam w prawie każdej postaci, ale w najczęściej serwuje ją jako zupę lub cieście. Mam kilka sprawdzonych przepisów na zupę dyniową, prostą z pieczonej dyni, aromatyczną z odrobiną kurkumy i imbiru oraz wysmakowaną z gruszką i serem pleśniowym typu gorgonzola, lazur czy Roquefort – to mój faworyt, niestety nie nadający się dla malutkich dzieci, a i te starsze też kręcą na nią nosem. Dlatego dzisiaj podrzucę Wam przepis na tę drugą zupkę, aromatyczną i zdrową.
Składniki:
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 mały ziemniak
- około 1 cm pora
- 1 mała cebula
- woda
- dynia – około 100-150 gr
- szczypta zmielonych ziaren kolendry
- szczypta kurkumy
- szczypta kozieradki (opcjonalnie)
- malutki kawałek świeżego imbiru (0,5 x 0,5 cm)
- pół łyżeczki oleju roślinnego – w tym przypadku idealnie pasować będzie olej z pestek dyni
Zupka będzie całkowicie ugotowana na parze, wiec przydatne będzie urządzenie typu BabyCook. Mile widziane jest także wsparcie fachowo wykwalifikowanego pomocnika ;)
Z marchewki, pietruszki, pora, ziemniaka i cebuli przyrządzamy naszą bazową zupkę, której szczegółowy przepis znajdziecie tutaj. W czasie gdy wywyar się gotuje, my zabieramy się za przygotowanie pozostałych składników.
Obieramy i kroimy dynię, ścieramy na tarce imbir i miażdżymy ziarna kolendry. Gdy wywar jest gotowy, wyjmujemy BabyCook‚a ugotowane warzywa, z których wybieramy marchewkę i ziemniaka. Nie wyrzucamy ich, bo dodamy je jeszcze do zupki.
Następnie uzupełniamy w urządzeniu wodę, wrzucamy do koszyczka imbir, dynię oraz przyprawy i gotujemy, aż dynia będzie miękka.
Gdy dynia jest już mięciutka, dorzucamy do niej wcześniej ugotowaną marchewkę i ziemniaka. Na koniec dodajemy olej z pestek dyni i miksujemy.
Zupkę można podawać z ryżem, z kaszą lub samą.
Smacznego!
Różowy Babycook Beaba – tutaj
Łyżeczka 8+ Beaba – tutaj
Mata Care Bears Ezpz – tutaj
Śliniak Lassig Little Chums – tutaj