Tarta z bitą śmietaną i sosem jagodowo-porzeczkowym

 

Robienie deserów to bardzo wdzięczna czynność. Cieszą wszystkich, a najbardziej robiących, kiedy widzą w jakim tempie znikają z talerza. Moim popisowym daniem są tarty. Uwielbiam je robić. Te proste i szybkie, jak i te wymagające więcej czasu. Zmieniam przepisy pod nasze kubeczki smakowe, dodaję coś od siebie, eksperymentuje z nowymi składnikami i właśnie tak powstała moja ostatnia tarta. Z kwaśnym sosem porzeczkowo-jagodowym, który idealnie skomponował się z słodką bitą śmietaną. Ale zacznijmy od początku, czyli składników.

 

IMG_9577 1 — kopia — Odzyskano

IMG_9586 — Odzyskano — Odzyskano 2

 

CIASTO:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 jajka

 

NADZIENIE:

  • Szklanka jagód
  • Dwie szklanki czerwonej porzeczki
  • 400 ml śmietanki 30% – mocno schłodzonej
  • 250 ml serka mascarpone
  • 150 g cukru lub więcej – w tym przypadku bita śmietana może być ciut za słodka

 

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier oraz pokrojone w kostkę masło. Większość osób sieka masło nożem na mniejsze kawałki, ale ja ten etap omijam i masło od razu ugniatam z mąką. Następnie dodaję połowę jajka i wyrabiam ciasto do uzyskania jednolitej masy. Z gotowego ciasta formuję kulę, owijam folią i wkładam na godzinę do lodówki. Polecam Wam zrobienie podwójnej porcji ciasta, bo jedną połowę można spokojnie zamrozić, przez co następnym razem zaoszczędzicie sobie pracy.

Zanim wyjmiecie ciasto z lodówki posmarujcie formę na tatrę grubo masłem, a teraz bierzemy się za ciasto.  Po wyjęciu należy je starannie rozwałkować – uważajcie żeby ciasto Wam nie popękało – i wyłożyć nim formę do tarty (dno i boki). Ciasto dziurkujemy widelcem, przykrywamy folią aluminiową aż po brzegi  i równomiernie obciążamy grochem lub fasolą. Tak opakowaną formę z ciastem wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy 30 minut (pierwsze 15 minut z obciążeniem, drugie już bez).

W międzyczasie obrywamy od gałązek i myjemy czerwoną porzeczkę oraz jagody. Owoce wrzucamy do małego garnuszka i miksujemy na gładką masę. Sos gotujemy kilka minut na niewielkim ogniu, do momentu, aż całość nam się zredukuje i delikatnie zgęstnieje. Gotowy sos wylewamy na jeszcze gorące ciasto i czekamy aż wszystko nam wystygnie. Dopiero wtedy możemy przystąpić do ostatniego etapu czyli przygotowania bitej śmietany. Domyślam się, że wiecie jak to się robi, ale w ramach formalności opiszę ten proces. Mocno schłodzoną śmietanę przekładamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy mikserem na sztywno. Gdy śmietana już nam „nie płynie”, bardzo delikatnie mieszając dodajemy do niej serek mascarpone. Ubitą śmietanę przekładamy na sos i posypujemy kilkoma jagodami lub porzeczkami do dekoracji.

 

IMG_9610-—-Odzyskano-2aaa

 

Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
 

 Copyright © 2017 lemoniada. Wszystkie prawa zastrzeżone.