Międzynarodowy Dzień Lemoniady

  Wiecie, że wczoraj był Międzynarodowy Dzień Lemoniady?! Ja też nie wiedziałam, ale na Was zawsze można liczyć. Dziękuję za podpowiedz :) To co, może z tej okazji napijemy się cytrynowej lemoniady?     Nie, nie, nie będę Wam podawała przepisu na najprostszą na świecie lemoniadę, bo dobrze wiem, że znakomita większość z Was ją […]

Domowe lody

  Robicie w domu lody? My bardzo często. Przede wszystkim z powodu chłopców alergii, ale też dlatego że chcę uniknąć sztucznych barwników, słodzików i aromatów. Nasze domowe lody to przede wszystkim mrożone świeże owoce. To na nich bazuję i one są głównymi składnikami w przeróżnych kombinacjach. Ostatnio zrobiłam lody malinowo-borówkowo-banananowe. Chłopcy takie połączenie uwielbiają, choć […]

Lemoniada arbuzowa

  Zapowiada się kolejny upalny dzień. Mimo wczesnej godziny żar już leje się z nieba. Najchętniej przeteleportowałabym się nad morze, ale skoro nie potrafię, to zrobię chociaż lemoniadę arbuzową. Idealna dla ochłody. Cudownie orzeźwia, mimo lekko mięsistej struktury.       Potrzebne składniki: arbuz – około 1 kg bez skóry, świeży imbir – kawałek o […]

Domowe masło orzechowe

  Czy Wasze dzieci lubią masło orzechowe? Moje uwielbiają! Ja zresztą też, bo jest pyszne. Do tej pory tylko je kupowałam i to w sklepie z żywnością ekologiczną, bo te w  normalnych sklepach były napompowane chemią. Ale od niedawna robię masło orzechowe sama i powiem Wam, że jest fantastyczne!     A oto przepis z […]

Leniwe z koziego mleka

  Na weekend mam dla was pyszną propozycję obiadu dla małego, jak i dużego alergika. Leniwe z koziego sera, to rewelacyjna alternatywa dla dzieci uczulonych na mleko krowie. Bardzo smaczne, delikatne i co najważniejsze zdrowe.     Składniki: 300 g koziego sera, 2 żółtka, 1 szklanka mąki, ¾ szklanki kaszy manny, sól, pieprz.   Ser […]