Pierwsza zupka jarzynowa

 

Ta zupka będzie bazą wielu naszych zupek. Składa się z tych warzyw, które jako pierwsze podajemy dziecku do spróbowania. Nie jest to standardowy zestaw włoszczyzny, na której robi się wywar z warzyw. Nie ma w nim selera, który jest dosyć dużym alergenem oraz kapusty, która potrafi być wzdymająca. Aby nie co zagęścić zupkę można do niej dodać kaszkę mannę lub jaglaną, która jest bardzo bogatym źródłem białka, co jest bardzo istotne w przypadku podejrzenia uczulenia na mleko krowie. Z czasem można ją także urozmaicić poprzez dodanie chudego mięska. Każdorazwo można do zupki dodawać dodatkowe składniki, które nadadzą jej inny smak; jednego zielony groszek, drugiego kalafior, trzeciego brokuł.

 

 

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 niewielka pietruszka
  • 1 mały ziemniak
  • około 1 cm pora
  • woda
  • kilka kropel oleju roślinnego

 

Warzywa obieramy, starannie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.

Wkładamy do koszyczka Babycooka, który umieszczamy w urządzeniu i …

… gotujemy przez 15 minut.

Do ugotowanych warzyw dodajemy oleju i miksujemy na gładki lub nieco grudkowaty mus w zależności od upodobań dziecka.

Gotową zupkę przekładamy do miseczki lub maty i jemy. Tylko pamiętajcie o śliniaku ;) Smacznego!

 

Różowy Babycook Beaba – tutaj

Łyżeczka 8+ Beaba – tutaj

Mata Care Bears Ezpz – tutaj

Śliniak Lassig Little Chums – tutaj