Pierniczki pełnoziarniste bez nabiału

 

Podrzucę Wam przepis na pierniczki pełnoziarniste (bez nabiału), które w tym roku piekliśmy.

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej,
  • 400g miodu,
  • 1 szklanka wody,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • przyprawa do pienika – na tę ilość ciasta używam tylko połowę mieszanki i smak jest idealny.

 

IMG_2851 kopia

 

Przyprawa do pienika:

  • 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego,
  • 1 czubata łyżeczka zmielonych goździków,
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry,
  • 2 łyżki startego cynamonu,
  • 1 czubata łyżeczka imbiru w proszku,
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżka kardamon,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy.

 

Potrzebne do piernika przyprawy mielę w młynku do kawy, a następnie dodaję pozostałe przyprawy i mieszam w zamkniętym słoiczku. Szczelnie zamkniętą przyprawę można spokojnie przechowywać do następnego pieczenia pierników.

 

Przejdźmy do wyrobienia cista. W dużej misce mieszamy mąkę pszenną, żytnią, sodę, sól oraz przyprawy do piernika. Do garnku, na wolnym ogniu rozpuszczamy miód (lub syrop słodowy), dodajemy olej, wodę i całość doprowadzamy do wrzenia. Do miski z mąką przelewamy gorący miód i energicznie mieszamy, aż jednolitego połączenia składników i odstawiamy do wystygnięcia. Wystudzone już ciasto i wyrabiamy przez chwilę ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 1 dzień. W lodówce ciasto może leżakować nawet do kilku tygodni. Z wałkowaniem ciasta nalezy poczekać do czasu, aż osiągnie ono temperaturę pokojową. Gdy to się stanie, można przejśc do najprzyjemniejszego dla dzieci etapu, czyli wycinania pierniczków.

 

IMG_2730 1 kopia

IMG_2784 kopia

 

Wycięte pierniczki, układamy na posypanej mąką blaszce i pieczemy w temperaturze 180°C przez kilka minut. A po wystygnięciu można je pięknie ozdobić. Smacznego!

 

IMG_2859 kopia

 

 

Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
 
  • Pingback: Przygotowania do świąt | lemoniada()

  • Zwykła Matka

    Wyglądają fenomenalnie :)

    • W końcu nam wyszły, wiec to już jest sukces sam w sobie. Zeszłoroczne monstrualne pierniczki o grubości 1,5 cm wyglądały tak strasznie, że jak w tym roku by nam się nie udały, to więcej bym się nie podjęła ich pieczenia. Całe szczęście ten przepis się sprawdził :) oczywiście wszystkie zniknęły przed świętami :)

 Copyright © 2017 lemoniada. Wszystkie prawa zastrzeżone.