Najszybszy deser świata

IMG_2650 sm

 

Serek homogenizowany to smak mojego dzieciństwa. Pewnie i nie jednej z Was też :) Pamiętam serki w takich płaskich, kwadratowych pudełeczkach z metalowym wieczkiem, o takich. Mmmm, uwielbiałam go w każdej postaci. Nawet na kromce chleba albo bułeczce, najlepiej z piekarni Społem ;) Z tego sentymentu chętnie do serka powracam, a ostatnio serwuję go z biszkoptami i owocami i smakuje mi on wyjątkowo :)

 

IMG_2650 sm

 

Do jego przyrządzenia potrzebne są raptem 3 składniki:

 

  •  dziecięce biszkopty,
  • serek homogenizowany,
  • owoce sezonowe – moim chłopakom najlepiej smakują maliny i poziomki, ale truskawki i porzeczki też się nadają

 

 

IMG_2618 sm

 

 

Jak zrobić te cudeńka? Banalnie prosto! Zaczynamy od pokruszenia biszkoptów do słoiczków lub szklanek. Na biszkopt nakładamy serek homogenizowany (na 2 biszkopty łyżka serka), a na wierzchu układamy ulubione owoce. Biszkopt i serek można przekładać na przemian dwa i więcej razy. W całym przyrządzaniu istotne jest, żeby wstawić deserki na 5-10 minut do lodówki, żeby biszkopty złapały wilgoci od serków przez co nie będą wiórowate. Na koniec owoce można oprószyć startą czekoladą lub ozdobić listkami mięty dla lepszego efektu.

 

IMG_2635a

IMG_2640 sm

IMG_2646 sm

 

No to smacznego :)

 

IMG_2671 sm

IMG_2675 sm