Mrożona kawa

 

W tak upalne i słoneczne dni nie ma nic lepszego na świecie dla kawoholika jak pyszna, mrożona kawa. Oczywiście polecam dobrą, samemu zmieloną, świeżo zaparzoną i wystudzoną kawę. Unikajcie jak ognia kaw rozpuszczalnych, bo to sama chemia i więcej wam zrobi krzywdy, niż da pożytku.

 

11

 

Składniki na 1 porcję – 250 ml

  • 80-100 ml mocnej kawy zaparzonej w ulubiony sposób
  • 150 ml zimnego mleka, najlepiej pełnego
  • 4 łyżeczki brązowego cukru (może też być biały)
  • 6-8 kostek lodu

 

Do dużej, wysokiej szklanki wlać wcześniej ostudzoną kawę. Przed podaniem samą szklankę można schłodzić w zamrażalniku, co potęguje uczucie orzeźwienia ;) W blenderze zmiksować lód – 4 kostki, cukier i mleko, po czym przelać do wcześniej przygotowanej kawy. Na koniec dodać pozostałe kostki lodu i zamieszać. Do kawy można także dodać gałkę lodów waniliowych/śmietankowych, bitą śmietanę lub mleko skondensowane – kawa wychodzi równie pyszna! No to smacznego! :)