Lemoniada porzeczkowa

 

Dobrze było wyjechać na weekend, bo ze sobą przywieźliśmy trochę zapakowanego do toreb słonka. A lemoniadę porzeczkową, można tylko pić w towarzystwie słonka :)

Lemoniada porzeczkowa to moje tegoroczne objawienie, bo smakuje wyjątkowo ciekawie. Nie jest słodka – chociaż cukru jest w niej dosyć dużo, wyraźnie czuć porzeczki, które zaskakująco dobrze komponują się z kwaśną cytryną. Przepyszne połączenie, które zdecydowanie musicie spróbować.

 

IMG_3073aa

 

Składniki na lemoniadę:

  • czerwona porzeczka – 500 g
  • woda – 2 szklanki
  • cukier – 1 szklanka
  • woda – 2 litry
  • wyciśnięty sok z jednej cytryny
  • kostki lodu

 

 

IMG_2959 copy

 

Przygotowanie lemoniady należy zacząć od przygotowanie syropu cukrowego. W tym celu rozpuszczamy szklankę cukru w dwóch szklankach wody, a powstałą mieszankę doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie miksujemy wcześniej obrane i umyte porzeczki, które następnie dodajemy do syropu i gotujemy dosłownie minutę. Następnie całość pozostawiamy do wystygnięcia, co trwa zdecydowanie najdłużej. Gdy syrop wystygnie przepuszczam go przez sitko, aby oddzielić pestki, których moi chłopcy nie lubią w napojach. Następnie w dużym naczyniu rozcieńczam przecedzony sok porzeczkowy z syropem cukrowym i dodaję wyciśnięty sok z 1 cytryny. Gotową lemoniadę odstawiłam do lodówki i schłodzoną podaję z kostkami lodu.

 

IMG_3068 a

IMG_3080a

 

 

Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
 
  • Wow! Nie pomyślałam nawet że można coś takiego zrobić z porzeczek :) A miałam cały krzaczek. Ale przepis zapisuję i na pewno wypróbuję!

    • Zdziwisz się jak jej spróbujesz, bo jest pyszna! I nawet mój mąż ją polubił, a on za porzeczkami nie przepada :)

  • Porzeczki młoda zjadła prosto z krzaczka :) Mam ich na razie za mało, by uratować choć troche na lemoniade na przykład ;))))

 Copyright © 2017 lemoniada. Wszystkie prawa zastrzeżone.