Lemoniada arbuzowa

 

Zapowiada się kolejny upalny dzień. Mimo wczesnej godziny żar już leje się z nieba. Najchętniej przeteleportowałabym się nad morze, ale skoro nie potrafię, to zrobię chociaż lemoniadę arbuzową. Idealna dla ochłody. Cudownie orzeźwia, mimo lekko mięsistej struktury.

 

IMG_9548

 
 

Potrzebne składniki:

  • arbuz – około 1 kg bez skóry,
  • świeży imbir – kawałek o długości 1-1,5 cm,
  • sok z połowy limonki albo cytryny,
  • 1 łyżka cukru pudru – opcjonalnie,
  • woda mineralna – gazowana lub mineralna, do uzupełnienia dzbanka,
  • kostki lodu

 

Przygotowanie

 

Oddzielony od skórek miąższ arbuza tniemy na małe kawałki. Wyjmujemy z nich pestki i przekładamy do pojemnika miksera. Jeszcze przed miksowaniem dodajemy do niego starty imbir, sok z połowy cytryny lub limonki i cukier puder. Całość porządnie miksujemy. Jeżeli ktoś nie lubi mięsistej zawiesiny i woli przejrzysty napój wystarczy, że przecedzi go przez sitko. Gotowy napój przelewamy do dzbanka, uzupełniamy wodą mineralną lub gazowaną i wstawiamy do lodówki, do schłodzenia. Lemoniadę podajemy z lodem i plasterkami cytryny.

 

Smacznego!