Domowe lody

 

Robicie w domu lody? My bardzo często. Przede wszystkim z powodu chłopców alergii, ale też dlatego że chcę uniknąć sztucznych barwników, słodzików i aromatów. Nasze domowe lody to przede wszystkim mrożone świeże owoce. To na nich bazuję i one są głównymi składnikami w przeróżnych kombinacjach. Ostatnio zrobiłam lody malinowo-borówkowo-banananowe. Chłopcy takie połączenie uwielbiają, choć banany nie znajdują się na mojej listą zdrowych owoców (dociekliwi niech obejrzą francuski film dokumentalny „Zanim przeklną nas dzieci”).

 

IMG_2866-kopia

 

SKŁADNIKI:

 

  • szklanka malin
  • szklanka borówek
  • 2-3 dojrzałe banany
  • mleko roślinne niesłodzone – najczęściej używam mleka ryżowego lub migdałowego
  • stewia w proszku lub miód – opcjonalnie, ja zawsze odrobinę dodaję

 

Do pojemnika blendera wrzucamy owoce, które następnie miksujemy. Do owoców dolewamy mleko roślinne i mieszamy. Całość powinna była płynna, ale nie wodnista. Na koniec dodajemy odrobinę miodu lub stewii. Wymieszaną substancję przelewamy do foremek na lody i umieszczamy w zamrażalniku. Po kilku godzinach lody są gotowe. Pyszne i o wiele zdrowsze od tych produkowanych masowo!

 

IMG_2857

IMG_2882-aajpg_1

 

 

Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
 

 Copyright © 2017 lemoniada. Wszystkie prawa zastrzeżone.