Czekoladowy budyń z awokado

 

Gdy pierwszy raz wpadł mi w ręce przepis na budyń z awokado nie wierzyłam, że będzie smaczny. Uwielbiam awokado w sałatkach i na kanapkach, w towarzystwie czosnku, bekonu lub krewetek, ale w wersji słodkiej nie mogłam go sobie ni jak wyobrazić. Wręcz zakładałam, że pudding z awokado będzie niezjadliwy. Mimo sceptycznego nastawienia wypróbowałam przepis i zakochałam się bez reszty. Budyń jest wyjątkowo smaczny, delikatny i zaskakująco puszysty, a przygotowanie go zajmuje dosłownie 5 minut! Albo i krócej!

 

IMG_4048a

 

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado – w upalne dni polecam schłodzić je w lodówce przed przygotowaniem
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1/4 szklanki drobnego cukru – równie dobrze możecie zastąpić go miodem, syropem z agawy lub stawią, jeżeli chcecie wersję bezcukrową
  • 1/2 szklanki niesłodzonego mleka roślinnego – mi najlepiej odpowiada migdałowe, ale każde inne też jest ok
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego – ale tylko takiego naturalnego, domowej roboty, sztucznych nie polecam

 

IMG_4031 sma

 

Awokado obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę i tniemy na mniejsze kawałki. Kawałki awokado wrzucamy do blendera, dosypujemy do niego kakao, cukier i dolewamy mleko, a całość miksujemy do uzyskania jednolitej, puszystej masy. Jeżeli chcecie użyć stewii polecam wcześniej wymieszać ją w lekko podgrzanym mleku – pamiętajcie jednak, żeby mieszankę dodać dopiero po jej ostygnięciu. Zmiksowany budyń przekładamy do salaterek i ozdabiamy ulubionymi owocami – tak, to takie proste.

 

IMG_4040aa

IMG_4043 fa

 

Choć nie sądzę, żeby komukolwiek to się udało, bo budyń jest taki dobry, że aż ciężko się powstrzymać od niewylizywania blendera, to nie polecam zostawiać go napózniej, bo może nabrać intensywnego awokadowego smaku, za którym nie każdy przepada ;)

 

IMG_4076aaa

IMG_4077 aaaaa

IMG_4091aaaa

 

Smacznego!