Barszcz czerwony na parze

Dzień buraka, który wypada 24 listopada to najlepsza okazja, żeby podrzucić Wam kilka przepisów z burakiem w roli głównej. Dzisiaj będzie zupka, na dniach pojawią się buraczane placki. W planach mam wpis z przepisem na pastę i może buraczane risotto, które z kolei uwielbiają moi chłopcy. Ale zaczniemy od przepisu na czerwony barszcz, barszczu na parze, który można podawać już od 8 miesiąca życia dziecka. Ponieważ buraki nie gotują się tak szybko jak ziemniaki czy marchewka potrzebne będzie dłuższe gotowanie ich na parze. Dla użytkowników BabyCook‚a oznacza to, że cały proces będą musieli po prostu powtórzyć.

 

 

Składniki:

  • jeden średni burak
  • marchewka
  • mała pietruszka
  • 2 cm kawałek pora
  • majeranek
  • liść laurowy
  • woda
  • oliwa z oliwek
  • pół jabłka – opcjonalnie

 

Przygotowanie rozpoczynamy od obrania warzyw, umycia i pocięcia na drobne kawałki. Warzywa w tej postaci wrzucamy do pojemnika do gotowania na parze.

Pojemnik wkładamy do BabyCook‚a lub innego urządzenia do gotowania na parze.

I gotujemy!

Po pierwszym cyklu parowania wywar wygląda tak. Teraz dolewamy kolejną miarkę wody,

do warzyw dorzucamy majeranek i powtarzamy gotowanie na parze.

Po tym jak gotowanie jest skończone, wyjmuję warzywa i oddzielam buraczki od reszty warzyw. Nie trzeba tego robić, spokojnie można zmiksować wszystkie warzywka na papkę (wyjmijcie jedynie liść laurowy) ale na początku naszej żywieniowej przygody chciałam, żeby Helenka poznała smak samego buraka. Gdy jej nie przysmakował dodałam do zmiksowanej papki świeże jabłko, które nadało zupce lekko słodkawy posmak, co już bardziej Helence odpowiadało.

A tak wygląda zupka-krem z buraczków.

 

Wybaczcie, że nie pokazuje Wam jak Helenka je barszczyk, ale ostatnio je wszystko całą sobą, a wiecie burak to dosyć upierdliwy barwnik, wiec wolę przypilnować, żeby nie wylądował tam gdzie nie miał ;)

 

Różowy Babycook Beaba – tutaj

Łyżeczka 8+ Beaba – tutaj

Mata Care Bears Ezpz – tutaj